Powszechnie mówi się, że każdy ma swoją własną, niepowtarzalną paletę. Ale co to dokładnie znaczy? Jak się okazuje, nie jest to tylko ładny sposób na powiedzenie „ludzie są wybredni”. Ludzie postrzegają smak w bardzo różny sposób. Mamy unikalne kombinacje receptorów smakowych i zindywidualizowane doświadczenie ich różnych smaków, które mogą różnić się u poszczególnych osób.
To, co postrzegamy jako „słodkie” lub „słone” jest w rzeczywistości kombinacją wielu różnych doznań smakowych. Każdy człowiek ma inny zakres receptorów dla tych różnych smaków, a każdy receptor wysyła sygnały do naszego mózgu z różną intensywnością, co może wpływać na nasze postrzeganie tego, jak silny jest dany smak. Różnice w naszych genach mogą odpowiadać za cały szereg smaków, których doświadczamy w różny sposób – niektórzy ludzie mają bardziej lub mniej wrażliwe wersje receptorów w ustach, podczas gdy niektóre wersje w ogóle nie działają.
Na przykład, istnieje co najmniej 25 różnych genów, które kodują receptory smaku gorzkiego – i istnieje około 25 różnych wariantów dla każdego genu. Wszystkie te geny wytwarzają nieco inne białka, które w różny sposób reagują na gorycz. Niektórzy ludzie mogą mieć bardziej wrażliwe wersje, które sprawiają, że są wyjątkowo wrażliwi na gorycz, podczas gdy inni mogą nie mieć ich wcale. Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie https://brainboss.pl/ .